Connect with us

Nieuws

‘AI lost krapte op de arbeidsmarkt niet snel op’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Vorige week werd het taalmodel GPT-4 gelanceerd, in de avond voordat de European Chatbot & Conversational AI Summit in Edinburgh begon. Veel sprekers hebben nog tot diep in de nacht gewerkt aan het aanpassen van hun presentatie, want het was snel duidelijk dat GPT-4 revolutionair is.

Responsible AI

Een belangrijk onderwerp waar veel aandacht voor was is responsible AI. “Dit heeft in de wereld van conversational AI absoluut aandacht”, zegt Alice Boter van CGI Nederland. “De EU AI Act is ook een mooie eerste stap om ons als burgers beter te beschermen tegen ongewenste effecten van AI.”

Hoog-risico systemen

Boter: “Helaas zijn de wettelijke verplichtingen, zoals een keuring, er alleen voor ‘hoog-risico’-AI-systemen. Bij hoog-risico systemen moet je denken aan systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, de rechtspraak, de financiële dienstverlening of medische apparaten.”

Inhoud werk gaat veranderen door AI

“Het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt door gebruik te maken van AI zie ik niet heel snel gebeuren”, zegt Boter. “Het voorbeeld van de Customer Service medewerker gaat niet in alle gevallen op. Bij projecten met chatbots waar ik zelf aan werk, roepen de chatbot ontwerpers juist vaak de hulp van de agents in om beter de materie te begrijpen en om beter te begrijpen waar de klanten behoefte aan hebben als ze een vraag stellen.”

“De inhoud van het werk van de agent zal dus wel veranderen”, vervolgt Boter. “Agents krijgen hopelijk meer tijd voor complexe klantvragen die de chatbot nog niet goed genoeg kan oplossen. Ook kunnen agents een rol spelen in het onderhoud van hun digitale evenknie.”

Ontstaan van mismatch

Boter: “Een andere reden waarom ik denk dat AI een beperkte invloed gaat hebben op de krapte op de arbeidsmarkt is de mismatch die gaat ontstaan. Op korte termijn gaat AI de meeste invloed hebben op kenniswerkers. Er is een schreeuwend tekort aan loodgieters, maar daar gaan die kenniswerkers met meer tijd niks aan veranderen vrees ik.”

Werk kan er leuker door worden

“Ik hoop van harte dat AI invloed gaat hebben op mijn eigen werk. Laten we eerlijk zijn, een ellenlange mailwisseling lezen na je vakantie is geen feest. Als AI dat even voor me kan samenvatten; dolgraag. Dan kan ik me verder bezighouden met ‘echtemensentaken’.

Begrijpen wat mijn klanten echt nodig hebben als ze een vraag stellen aan mijn chatbot bijvoorbeeld. Ik denk dat mijn werk er inhoudelijk een stuk leuker van wordt”, zo besluit Boter.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.be