IT
Focus phishing-e-mails verandert door generatieve AI zoals ChatGPT

Het gebruik van generatieve AI wordt door de opkomst van tools zoals ChatGPT steeds gangbaarder. De angst bij cybersecurityprofessionals dat dit leidt tot meer phishingaanvallen is groot. Dit blijkt niet zo te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Darktrace. Wel neemt de complexiteit van phishing-e-mails toe, wat kan betekenen dat cybercriminelen zich meer richten op Business Email Compromise-aanvallen en minder op traditionele phishingaanvallen waarbij de focus ligt op het klikken op kwaadwaardige links of malware.
Aantal phishing-e-mails gedaald
Hoewel het aantal aanvallen via e-mail grotendeels gelijk is gebleven sinds de lancering van ChatGPT, is het aantal phishing-e-mails waarbij het slachtoffer wordt overgehaald om op een kwaadaardige link te klikken, gedaald van 22 procent naar 14 procent. Tegelijkertijd is de gemiddelde taalkundige complexiteit van de phishing-e-mails met 17 procent toegenomen.
Hogere ROI
Pieter Jansen van Darktrace: “Hoewel deze correlatie natuurlijk geen oorzakelijk verband betekent, zou je kunnen stellen dat ChatGPT cybercriminelen in staat stelt hun focus te verleggen. In plaats van e-mail-aanvallen te gebruiken met schadelijke links of malware, zien criminelen een hogere return-on-investment in het bedenken van geraffineerde social engineering-aanvallen: Business Email Compromise (BEC).
Hierbij maken cybercriminelen misbruik van het vertrouwen van de ontvanger van de e-mail die wordt verzocht directe actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door er bij een HR-medewerker op aan te dringen de salarisgegevens voor de CEO te wijzigen in de bankrekening van een door de aanvaller gecontroleerde money mules. Dit zijn mensen die worden geronseld om hun bankgegevens te laten misbruiken door criminelen.”
Mail op basis van informatie uit sociale media
Een cybercrimineel kan in enkele minuten tijd informatie over een potentieel slachtoffer uit zijn of haar sociale media-accounts schrapen en ChatGPT vragen een e-mail te maken op basis van die informatie. Dit stelt een cybercrimineel in staat om binnen enkele seconden een geloofwaardige, goed geschreven en gecontextualiseerde spearphishing-e-mail kunnen versturen. Dit soort e-mails zijn hierdoor door mensen nog moeilijker te herkennen.
Beschermen door zelflerende AI te gebruiken
Jansen: “Het is onvermijdelijk dat cybercriminelen generatieve AI blijven gebruiken voor hun eigen gewin. Ironisch gezien is door AI aangedreven cybersecurity nodig om hypergepersonaliseerde, door AI aangestuurde aanvallen te stoppen.
Organisaties kunnen zich het beste beschermen door zelflerende AI te gebruiken. Deze vorm van AI baseert zijn vermogen om subtiele aanvallen te identificeren en te beheersen door het opbouwen van grondige kennis van gebruikers en apparaten binnen de organisatie die het beschermt.”
-
Column2 jaar geleden
Waarom elke website een colofon zou moeten hebben
-
Bedrijfsprofiel2 jaar geleden
Ilse Wissink – accommodatieverhuur in Gran Canaria
-
Marketing2 jaar geleden
Tools die iedere website-eigenaar zou moeten gebruiken
-
Administratie2 jaar geleden
Stand van zaken box 3-heffing: wat speelt hier nu precies?
-
Nieuws2 jaar geleden
TransIP verhoogt prijzen voor domeinnamen en VPS
-
Bedrijfsprofiel2 jaar geleden
Het verhaal achter Eigen Kracht Coaching
-
Nieuws2 jaar geleden
Solliciteren met een zichtbaar mooiere glimlach dankzij een onzichtbare beugel
-
Financieel2 jaar geleden
5 redenen waarom je urenregistratie niet lekker loopt