Connect with us

Financieel

Pensioenfondsen investeren nog eens € 150 miljoen in start- en scale-ups

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Pensioenfondsen PMT en PME investeren beide € 75 miljoen in het derde fonds van Innovation Industries. Dit komt bovenop eerdere investeringen waar beide fondsen aan hebben bijgedragen. Er worden de komende jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd.

Derde fonds voor deeptechbedrijven

Innovation Industries gaat van start met een derde fonds dat kapitaal verstrekt aan deeptechbedrijven. In de eerste financieringsronde is € 200 miljoen opgehaald bij de pensioenfondsen PMT en PME, Rabo Investments, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksorganisatie TNO en tal van private investeerders. De verwachting is dat het fonds in totaal € 300 tot 400 miljoen ophaalt.

Het nieuwe fonds gaat op zoek naar ongeveer 15 deeptech startups en scale-ups die moeten uitgroeien tot internationale winnaars in hun sectoren. Deeptechbedrijven richten zich op het toepassen van geavanceerde technologieën om complexe, maatschappelijke knelpunten op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie. Scale-ups zijn ondernemingen die na de succesvolle start-up fase aan de vooravond staan van een groeiversnelling.

Duurzame werkgelegenheid en welvaart

Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT: “PMT wil bijdragen aan duurzame werkgelegenheid en welvaart door het aanjagen van innovatie. Met deze impactinvestering realiseren we dat. Goed voor onze sector en voor onze deelnemers.”

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder PME: “Innovatieve startups en scale-ups zijn van wezenlijk belang voor het concurrentievermogen van Nederland, de energietransitie en een circulaire net-zero economie. Om nieuwe technologieën tot wasdom te laten komen is beschikbaarheid en toegang tot durfkapitaal in alle levensfasen van startup tot scale-up enorm belangrijk Daarnaast sluiten deze bedrijven helemaal aan bij onze sector.”

Victor van Will, Portfolio manager MN Vermogensbeheer: “Het is belangrijk dat institutionele beleggers van eigen bodem in de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven investeren. Zo houden we kennis en werkgelegenheid hier terwijl deelnemers uitzicht hebben op een mooi rendement. We hopen dat meer pensioenbeleggers het voorbeeld van PMT en PME volgen want op dit moment vormen zij nog de uitzondering.”

Toekomstbestendige banen

Naast een marktconform rendement, willen de investeerders achter het fonds ook bijdragen aan het creëren van toekomstbestendige banen in onder meer de technieksector en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Eerder haalde Innovation Industries met twee vergelijkbare fondsen al €275 miljoen op. De fondsen van de investeringsmaatschappij – die mede zijn vormgegeven door MN Vermogensbeheer, de uitvoerder van PME en PMT – hebben sinds 2017 een bedrijvenportefeuille opgebouwd van vijfentwintig voornamelijk Nederlandse deeptechbedrijven. Eerder investeerde Innovation Industries in onder andere SMART Photonics, Effect Photonics, Nearfield Instruments, Onera, Axelera AI en Solynta.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen | Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs of vermelde auteur | Bezoek ook zakenweek.be