Connect with us

Personeel en HR

Grenzen aangeven op de werkvloer: zelfvertrouwen en assertiviteit in een professionele setting

Gepubliceerd

op

Veel mensen lopen er op de werkvloer wel eens tegenaan: een vervelende collega die je dagelijks irriteert, een manager die niet luistert en een slechte sfeer op kantoor. Het is een situatie die voor de prestaties van een team niet bevorderlijk zijn en die uiteindelijk ook op persoonlijk vlak voor klachten gaat zorgen.  Coaching helpt je om voor jezelf te gaan en op je werk goed uit de verf te komen.   

Een goede sfeer op de werkvloer is ontzettend belangrijk om het op je werk leuk te hebben. Dat is van veel dingen afhankelijk. Als de onderlinge relatie tussen collega’s, managers en werkgevers niet goed zijn, treden er op den duur nadelige gevolgen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongemotiveerde werknemers, een hoog ziekteverzuim, een groot verloop onder werknemers en uiteindelijk, met de krapte op de arbeidsmarkt, een tekort aan werknemers. Dit laatste zorgt er op zijn beurt weer voor dat er meer druk komt te liggen op de aanwezige werknemers, waarmee de vicieuze cirkel rond is.

Wanneer er een gezond klimaat op de werkvloer heerst, waarin mensen op een correcte manier hun grenzen kunnen aangeven, zal een groot deel van de bovengenoemde negatieve gevolgen wegvallen.

Menselijk gedrag op de werkvloer

Mensen zijn er in alle soorten en maten. De ene persoon durft er niks van te zeggen wanneer een grens overschreden wordt, de ander wordt juist door collega’s als té assertief ervaren. Balans is hierin dan het codewoord. Eigen Kracht Coaching in Rotterdam werkt aan deze balans op de werkvloer en de verhoudingen tussen werknemers en werkgevers.

Dit gebeurt op zowel op individueel niveau als op groepsniveau. Of je nu een people pleaser bent, als te assertief bestempeld wordt, of juist meer zelfvertrouwen kunt gebruiken. Door de confrontatie met jezelf aan te gaan, zul je op de lange termijn hiervan op je werk de vruchten plukken.

Individuele voordelen van arbeidscoaching

Hanneke Zumker windt er geen doekjes om. Op een eerlijke maar recht-door-zee manier wordt gekeken naar waar de schoen wringt. Uiteindelijk levert dat niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn een gezondere houding richting werk en balans op. Een mooie anekdote die dit illustreert:

“In 2015 kreeg ik een klant binnen die moeite had met assertiviteit en hier een betere omgang mee wilde aanleren. Dat traject is toen goed verlopen maar nu is de klant weer terug in de praktijk. Dit keer voor een persoonlijk leiderschapstraject! Dankzij het goed afgeronde traject in 2015 is deze klant opgeklommen op de professionele ladder en heeft nu een leidinggevende functie. Het is mooi om te mogen meemaken hoe klanten groeien en na enkele jaren terugkomen met een nieuwe vraag om meer verdieping.”

Arbeidscoaching wordt door veel bedrijven nog gezien als een nice to have maar voor wie een gezond klimaat op de werkvloer wil, met alle bijkomstige voordelen, moet arbeidscoaching zien als een ‘must have’.

Voordelen van arbeidscoaching voor een team

Niet alleen op individueel niveau heeft het baat om coaching in te schakelen. Ook voor een team, afdeling of heel bedrijf leidt dit tot een betere en gezondere werksfeer. In groepsvorm kan er aandacht besteed worden aan enkele essentiële onderdelen van goed samenwerken.

Denk bijvoorbeeld aan het geven van feedback op de juiste manier maar ook aan het creëren van een open sfeer waarin emoties, grenzen en gevoelens met elkaar gedeeld kunnen worden. Een greep uit de voordelen van zo’n sfeer zijn:

  • Hogere betrokkenheid van het personeel
  • Loyaliteit aan het bedrijf
  • Betere inzet met meer eigen initiatief van werknemers om te innoveren
  • Makkelijker aanhouden van personeel en vaste krachten
  • Een snellere en gezondere groei van het bedrijf

Herkenbaar?

Ervaar je zelf ook problemen op je werk, bijvoorbeeld door een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit? Of zie je een probleem teambreed ontstaan en merk je dat jouw plezier in het werk hierdoor fors afneemt? Dan biedt arbeidscoaching op zowel individueel als op groepsniveau een uitkomst.

POPULAIR

Zakenweek is een uitgave van Media van Morgen / Auteursrecht behoort bij de oorspronkelijke auteurs van ingezonden stukken of vermelde auteur